História FK Plešivec

27.09.2011 07:42

     Šport v Plešivci má bohatú tradíciu. Podľa spomienok niektorých bývalých futbalistov sa už v roku 1913 preháňala Plešivecká mládež "handrák" po lúkach okolo obce. V roku 1920 niekoľko futbalových nadšencov na čele s Danielom Kovácsom a Arpádom Onderom založilo prvý športový klub "PLEŠIVECKÝ ŠPORTOVÝ KLUB" / PSC / .Družstvo Plešivca bolo veľmi úspešné už i v rokoch pred 1. svetovou vojnou. Trénerom v tých rokoch bol p. Konc a káder tvorili hráči ako Lišon, Bartal, Gyorfi, Varga, J. Chmel, Pástor, Mucky, Skokan, Fuks, Š. Chmel, Tímar, Nagy, Ronec, Pulen a Dulai. V medzivojnovom období PSC zápasí s finančnými ťažkosťami, ale udržal sa a pokračoval v činnosti až do 2. svetovej vojny. Najviac sa o to zaslúžili p. Horák, p. Fischer, p. Marmoštajn a p. Chmel. Počas 2. svetovej vojny športové dianie v Plešivci zaniká.

Fotka je z roku 1920. 15.augusta si v Plešivci zmerali sily dve miestne mužstva v tmavom Remeselníci /PSC/ - Židovský hráči /TTC/ 3 : 2

 

     Po oslobodení v roku 1945 je Plešivec znovu pridelený k ČSR. Lokomotívne depo v Plešivci si vzalo pod svoj patronát bývalý PSC / Plešivecký šport klub / a od roku 1946 nesie názov TJ LOKOMOTÍVA PLEŠIVEC. Znovuzakladateľmi klubu boli zamestnanci depa, železničiari Griman, Borguľa Balovič a ďalší. Futbalisti si postavili ihrisko na mieste trhoviska a dlho sa s ním delilo o túto plochu. Dopoludnia sa na ňom predávala zelenina a popoludní slúžilo futbalu. V posledných rokoch bolo vybudované nové ihrisko aj s kompletným sociálnym vybavením a zariadením.

     Futbal fungoval až do roku 1986. Vtedy zažil ďalší šok, klub sa rozpadol, a ihrisko ktoré bolo pekne oplotené, istý ľudia dali poorať a prestali sa oň starať. Osem rokov musel najobľúbenejší šport v obci absentovať, až sa niekoľko múdrych hláv dalo dokopy a založili FK PLEŠIVEC na čele s Adriánom Szaniszlóm a vtedajším starostom obce Jánom Ragyinom st.. ktorý sa stal i predsedom klubu. Začínalo, dá sa povedať, z nuly, pretože objekt sa medzitým rozkradol a zdevastoval. Dalo to veľa práce a aj financií, kým sa dostal do dnešnej podoby. Mužstvo začínalo z nuly aj zo športovej stránky v tretej triede, ale dlho to netrvalo a prebojovali sa do prvej triedy. Trénerom FK bol Štefan Szőr. Káder tvorili hráči ako napr.: Š. Krnáč, J. Šofranko, J. Szőr, M. Kakalejčík, M. Ruszó, P. Badín, S. Badín, A. Bartuš, A. Viola, A. Szaniszló, R. Várady, J. Mikuš, A. Pulen. Medzitým sa predsedom klubu stal Ladislav Nagy. Pod jeho vedením a vedením trénera Jozefa Szőra sa víťazom najvyššej okresnej futbalovej súťaže v ročníku 2003/2004 stali futbalisti FK Plešivec. Naplnili sa tak dlhoročné snaženie mužstva dostať sa na regionálne trávniky.

     Bohužiaľ mužstvo sa tam dlho neudržalo a po jednosezónovom účinkovaní v V lige sa FK Plešivec vrátilo na okresné trávniky. Po vypadnutí z V ligy prišlo nové vedenie a nové predsavzatia. Predsedom klubu sa stal Ladislav Kankula ml., trénerom Július Máťáš.

Pred zápasom: Plešivec - Smižany /19.06.2005/

 

Pred zápasom: Štítnik - Plešivec /23.10.2004/

 

     V súťažnom ročníku 2006/2007 sa  mužstvo Plešivca po druhýkrát ocitlo v V. lige, ale po roku sa opäť  po druhýkrát vrátilo na okresné trávniky. V sezóne 2010/2011 skončilo v I. triede na poslednom mieste, ale nakoľko sa Honce do súťaže neprihlásili dostali možnosť udržať sa v súťaži. V barážovom stretnutí však podľahli Hrhovu a tak sa Hrhovčania ako piate mužstvo z II. triedy dostalo vyššie. Toho času v sezóne 2011/2012 mužstvo Plešivca účinkuje v najnižšej okresnej súťaži a pod novým vedením buduje káder a stavia na vlastných odchovancoch. 

zdroj: archív FK Plešivec - fotogaléria FK Plešivec - www.fkplesivec.ic.cz