Futbal ako najmasovejší šport zapustil korene aj v Rudnej

23.07.2011 08:58

/Stalo sa pred polstoročím/

     Súčasťou organizovanej telesnej kultúry a športu sa stal pred viac ako päťdesiatimi rokmi. V roku 1956 ju pri závodnom robotníckom dome Železorudných baní založil banský technik Ján Krbavec a prvým predsedom bol Dezider Oravec. Od tohto roku sa stal futbal v Rudnej športom číslo jedna.

     Zo spomienok "Árpi báčiho", Arpád Kerekeš dnes (82- ročný), jeden z prvých hráčov futbalového oddielu.

(Arpád Kerekeš)

     "Dva roky pred oficiálnym založením telovýchovnej jednoty sme sa prihlásili do okresnej futbalovej súťaže III. triedy, nakoľko tento šport dominoval Už v tomto období našich osem hráčov hrávalo za Brzotín, nakoľko futbaluchtivých chlapcov bolo v obci veľa. Prvá lopta bola síce kožená, ale vo vnútri boli ešte v tom čase handry. Sieť sme si zapožičali z neďalekej Rožňavy. Na prvé stretnutie sme cestovali do Dobšinej. Nášmu brankárovi sa cestou pokazila motorka a tak musel nastúpiť náhradný brankár Alexander Palička, ktorý dlhé roky nechytal. Tak to aj dopadlo. Prehrali sme 1:5. O týždeň to už v Pači bolo veselšie. Zvíťazili sme 7:1 a v Drnave 8:1. Odohrali sme iba dve remízy, v Nižnej Slanej a v odvete s Dobšinou. Všetky ostatné zápasy sa povyhrávali a po roku postúpili. Postup vybojovalo mužstvo v zložení: Ján Krbavec (kapitán mužstva), Štefan Kostka, Viktor Kerekeš, Anton Majgut, Arpád Kerekeš,  Viliam Kostka, Štefan Gáll, Ladislav Lindák, Július Kerekeš, Imrich Kurian (chýbajú Ladislav Lörinc, Ján Milko, Ján Szabol, Oravec Dezider, predseda klubu)

     V tom období sa hrala ešte sezóna systémom jar - jeseň a nie ako je tomu teraz. U nás ešte ihrisko nebolo a tak po dohovore s okresnými orgánmi sme celú jarnú časť odohrali na súperových ihriskách. Na jeseň nám za pokosenie plochy pri potoku dovolil súkromník hrať. Doma sme potom v odvete hostí "bili ako žito" a odchádzali s debaklami. V príprave naše mužstvo odohralo stretnutie proti majstrom ČSR ČH Košice. Podľahli sme tesne 2:3. Na zápasy sa chodilo pešo, alebo na bicykloch. Po jednom stretnutí z Hrhova som sa pustil pešo domov, nakoľko frajerka mala kúpené lístky na večerné kino v obci. Len tak som to stihol," zaspomínal si v úvode Arpád Kerekeš.

Ihrisko si prenajala aj Rakovnica

     Po roku sa prostredníctvom nového predsedu Štefana Czirbusa a tajomníka Ľudovíta Kerekeša za pomoci miestnej bane upravila prepožičaná trávnatá plocha za obcou smerom do Rakovnice, dnes sa tam nachádza vodojem. Tá dlho slúžila ako ihrisko pre majstrovské zápasy. "V jednej sezóne tam hrávali aj susedia z Rakovnice, nakoľko im vlastníci pozemku vypílili futbalové brány," zalovil v pamäti A. Kerekeš.

Dlhé roky práce na športovom areály

     Ihrisko však bolo dosť vzdialené za obcou a terén nebol taktiež kvalitný. V 70-tych rokoch, keď sa stal predsedom Ján Barczi sa za pomoci miestneho JRD začalo s budovaním ihriska vedľa družstva na pôvodnom mieste pri potoku. Tam sa hráva dodnes a za predsedovania Ernesta Nagya sa upravila. Z Hrádku doviezli unimobunku a z JRD dotiahli elektrina. "Aj ďalší predseda klubu Zoltán Gáll pokračoval v započatej práci svojich predchodcov. Počas desiatich rokov sa dobudovali sociálne zariadenia, vybudovali šatne a neskôr aj sprchy," pokračoval v spomienkach A. Kerekeš, ktorý si veľmi presne spomína aj na ukončenie svojej hráčskej kariéry. "Mal som 43 rokov a u nás sa konal turnaj. Posledný zápas sa hral proti Honciam. Po štvrťhodine hry som skóroval a potom ma už tréner stiahol. Z víťazného pohára sme pili všetci na ex a niektorí to pritom aj prehnali," dodal s úsmevom.

Už osem sezón v najvyššej okresnej súťaži

     Na trénerskom poste sa za 50 rokov vystriedalo niekoľko lodivodov. Dezider Oravec, Ján Barczi, Ivan Deméň, v súčasnosti Alexander Köteleš či Vojtech Makai. Podľa slov vedúceho mužstva a kronikára Štefana Burkovského sa najlepšie výsledky dosahovali, za éry trénera Imricha Kuriana, za ktorého sa dvakrát postúpilo do prvej triedy raz v baráži po víťazstve nad Štítnikom 4:1. Mužstvo Sokola Gemtex Rudná naposledy postúpilo v sezóne v roku 2001/2002 a odvtedy sa pohybuje úspešne i menej úspešne medzi elitou najvyššej okresnej futbalovej súťaže. Postup vybojovali: Branko Kurian, Ján Šalamon, Dušan Macko, Vojtech Makai, Alexander Köteleš, Tibor Vanyo, Peter Bartaloš, Peter Szöllös, Robert Szöllös, Zlatko Lörinc, Boris Kurian, Norbert Bukovič, Ladislav Šimon. V letných mesiacoch sa už tradične konajú aj futbalové turnaje, ktoré sú od roku 1989 spojené so spomienkou na tragicky zosnulých bývalých hráčov. V ďalšom období bol po odchode predsedu klubu Ladislava Nagya zvolený 16. 1. 2005 Július Kerekeš, ktorý túto funkciu zastáva dodnes. Najväčšou mierou sa pričinil o vybudovanie tribúny, ktorú slávnostne odovzdali do užívania 1. mája 2005 a taktiež dostavby parkoviska. Najväčšiu zásluhu na chode klubu má Obecný úrad ako hlavný sponzor.

Karol CSOBÁDI