Z histórie futbalu v Krh. Dlhej Lúke

15.02.2013 19:26

 

     Keď sa futbal v našom okrese stával čoraz populárnejším aj futbaluchtivá mládež v Krásnohorskej Dlhej Lúke sa rozhodla založiť svoje prvé mužstvo. Zo začiatku sa hrávali iba priateľské stretnutia so susednými obcami, ktoré sa už postupom času stali tradičnou zábavou nedeľňajšieho popoludnia. Podľa pamätníkov a zakladateľov prvý klub vznikol v lete v roku 1959, ale do súťaže IV. triedy OM bolo mužstvo Sokol Krh. Dlhá Lúka zaradené až od roku 1961. Táto brožúrka bola pôvodne pripravená k vydaniu z príležitosti 50. výročia založenia klubu, teda k roku 2009. Obsahuje množstvo zaujímavých  poznatkov, ktoré sú spojené s históriou   futbalu v obci.
     Autorom vydania je Mikuláš Bernáth z Krh. Dlhej Lúky, ktorý takmer celý svoj život zasvätil futbalu a výchove mladej generácie.  V nasledujúcom období  Vás postupne oboznámime s obsahom tejto publikácie , ktorá mapuje kus futbalovej histórie.

 

I. časť:


Športový stánok sa budoval 44. rokov (1959 - 2003)

     Kým športový stánok v Krh. Dlhej Lúke nadobudol terajšiu podobu a spĺňa kritériá pre účinkovanie v okresných súťažiach prešiel viac ako štyridsaťročným budovateľským úsilím zanietencov o futbalový šport. 
Podľa zakladateľov klubu, ktorý niesol názov Sokol Krásnohorská Dlhá Lúka v lete roku 1959 sa futbal až od sezóny 1962 začal hrať súťažne. Vedenie novovytvoreného klubu v tom čase tvorili: Haraszti Sandor, Borsodi József Hangya, Cibula Ján a Filicky József. Najdôležitejšou úlohou po registrácii klubu a vytvorení mužstva bolo nájsť miesto na vybudovanie hracej plochy. Iniciátori našli pochopenie u vedenia obce a tak mohli na lúke vedľa cesty, ktorá smerovala do Podhradia vybudovať prvé futbalové ihrisko. Neskôr sa na tejto ploche malo začať stavať a tak sa ihrisko začalo budovať vedľa obecnej lúky. Postupne sa vybudovali striedačky, lavice pre divákov, zábradlie i provizórne šatne.

 

    V roku 1988 sa pozemok dostal do vlastníctva klubu a tak sa mohlo začať s vybudovaním oplotenia. Potrebný materiál dodala obec a 68 členov klubu na vybudovaní oplotenia odpracovalo spolu 1551 brigádnických hodín.

 

     Po niekoľko ročných prieťahoch sa v roku 1990 započalo s výstavbou šatní a vykopali sa základy. Z doteraz neobjasnených príčin  sa v roku 1992 práce museli zastaviť. Následne sa za pomoci obecných murárov vytiahli múry, ale práce sa opäť zastavili. Po ďalších prieťahoch sa pokračovalo a znova zastavili práce. Zdalo sa , že to bude stavba storočia. Tak to pokračovalo až do roku 2003, keď sa šatne dobudovali do dnešnej podoby a odovzdali do užívania. 


 

II. časť:


Sedem predsedov, tri názvy
     Podobne ako v rôznych inštitúciách aj futbalový klub mal odjakživa svojho predsedu. Počas 54 rokov činnosti sa na tomto poste vystriedalo sedem vedúcich funkcionárov -  predsedov, ktorý dlhšiu či kratšiu dobu riadili chod klubu.

Predsedovali:
Haraszti Sándor, Lakomi Mihály, Bernáth Ferenc, Bernáth Milkós, Gebe Ferenc, Gebe János a v súčasnosti je predsedom Soltész Ottó.

Názvy sa menili
     Ako sme uviedli v úvodnej časti prvý klub mal názov Sokol Krh. Dlhá Lúka. Pod týmto názvom klub vyvíjal svoju činnosť až do roku 1978. Následne činnosť podporovala miestna Jednota a tak sa zmenil aj názov na Jednota Krh. Dlhá Lúka. Tretíkrát sa názov zmenil v roku 1990 a do súčasnoti nesie meno Telovýchovná jednota Krh. Dlhá Lúka.

Ako sa na zápasy cestovalo
     Dnes je to už neuveriteľné čo všetko sa v minulosti používalo ako prepravný prostriedok na zápasy. Samozrejme často sa šlo v tej dobe pešo , na bicykloch a hlavne na traktorovej vlečke, konským záprahom či na družstevnom nákladiaku. Až neskôr to už bola úľava, keď sa cestovalo autobusom čo pretrváva dodnes. Podľa rozprávania raz, keď sa mužstvo vracalo víťazne domov z jedného majstráku na konci dediny ich domáci fanúšikovia vyprevadili nie najférovejším spôsobom a to hádzaním kameňov. Veru boli vtedy aj zranení a niektorí museli byť v nemocničnom ošetrení.

 


Po kúpačke futbal
     V Dlhej Lúke je zvykom, že ak aktívny futbalista ukončí svoju činnosť môže sa stať členom mužstva starých pánov. Toto mužstvo v roku odohrá iba niekoľko stretnutí  s podobnými mužstvami, ktoré majú už vyslúžilcov, alebo cestujú na družobné zápasy hlavne do Maďarska. Taktiež sa zúčastňujú turnajov starých pánov. Táto myšlienka založiť mužstvo starých pánov sa zrodila v 80 - tich rokoch, keď na Veľkonočný pondelok po kúpačke poobede odohrali starí páni zápas s mládežníkmi. Tieto zápasy priniesli množstvo humorných situácii a mali divácku kulisu neraz lepšiu ako samotné majstráky. Žiaľ aj táto tradícia sa pomaly vytráca ako veľa ďalších. Na opačnej strane už dlho pri klube pôsobia aj mládežnícke zložky žiakov a dorastu, ktoré by mali byť akousi zásobárňou do budúcna.

 


Pôsobnosť v okresných štruktúrach
     V okresných štruktúrach či už ako rozhodca či delegát pôsobili Nagy József, Plajdicsko Gyula, Malik András, Bernáth Miklós.
V komisiách pôsobili Bernáth László, člen Výkonného výboru pri ObFZ V Rožňave a dlhoročný predseda matričnej komisie, Nagy Gyorgy, člen Výkonného výboru pri ObFZ V Rožňave.

Futbalisti Krh. Dlhej Lúky, hrávali aj vo vyšších súťažiach

Kubošek Miroslav - III. liga Bytča, Korintus Csaba - IV. liga Rožňava, Nagy György  - IV. liga Kunová Teplica, VTJ Bratislava, Mihók János - V. liga Krh. Podhradie, Varga Béla - V. liga Krh. Podhradie, Csobádi Róbert - V. liga Dobšiná, Bernáth Miklós - V. liga Brzotín, Parditka Jozséf ml. - III. liga dorast Rožňava, Tóth István - III. liga dorast Rožňava, Bernáth Róbert - IV. liga dorast Krh. Podhradie, Anna Tamás - IV. liga dorast Krh. Podhradie 

 

 

III. časť

 

Menný zoznam hráčov za Krh. Dlhú Lúku

Ambrúzs Lajos, Ambrúzs István, Ambrúzs István ml., Ambrúzs Károly, Ambrúzs Tibor, Ambrúzs János ml., Ambrúzs József ml., Ambrúzs Aladár, Antal Pál, Anna Pál, Anna Pál ml., Anna István, Anna József, Anna Tamás, Ambrúzs J. - Papa, Albert Erik
Cibula Ján, Csobádi Róbert
Dobos János, Danko Béla, Darvas István, Dunka Martin
Emödi Balázs, Emödi Ferenc, Emödi László, Emödi Adrián, Emödi Marian
Filicky József, Filicky János, Fodor István
Gebe András, Grecmacher Ferenc, Gebe János, Gebe Miroslav, Gebe Jaroslav, Genči Peter, Geče Ľubomír
Charizopulos Thanasis, Haraszti Sándor, Haraszti István, Hajdu Teofil, Hadušovský
Iván László, Iván János, Icso Adrian
Jochman László
Klárik Gábor, Klárik János ml., Klárik László, Krága Ferenc, Krága László, Katrenics Pál ml., Kórintus Károly, Kórintus Csaba, Kórintus Gábor, Klárik István, Klárik Róbert, Klárik Lajos, Klárik Róbert ml., Korfanta František, Korsinszki István, Kónya Miroslav, Kakalejčík Milan, Krapka István, Kiss Péter, Kovács Róbert, Kubošek Miroslav, Klárik Zoltán, Kriak Béla
Lendvay István, Lázár Ferenc ml., Lázár Ferenc, Lendvay József, Lázár  Pál, Lakomi János, Lakomi Viktor, Lengyel István, Lukács László
Mihók János, Máte Miklós, Mokó Mihály, Mihók Sándor, Mihók Lajos, Mihók József ml., Melicher Milan, Máte István, Máte Matúš, Molnár Zoltán, Makkay Attila, Makkay Norbert, Mikulec Radoslav, Mišutka Milan, Moravec Ján, Moravčík Peter, Mitro Isztván, Matejko Sándor
Nagy László, Nagy Zoltán, Nagy Sándor, Nagy György, Nagy Péter, Nagy Pál, Nagy Róbert, Nagy József
Orosz András, Orosz Gyula, Orosz Péter, Orosz Gábor, Orosz Pál, Örvös Róbert
Plajdicsko József, Parditka József, Parditka József ml., Papcún Marcel, Pančuchár Peter, Péči Miroslav, Péči Martin, Polyák Gábor, Pál - Balázs Árpad, Pál Balázs Patrik, Petro Tibor, Piater Viliam
Roxer Peter, Rigó Eugen, Raši Ľubomír
Soltész Gábor, Soltész Ottó, Simon János, Sikur Pál, Soltész Gyula
Szakal György st., Szakal Lázsló, Szakal Tibor, Szalai János ml., Szabó Marian, Szántó Béla st., Szántó Gábor, Szantai Zoltán, Szkokan Gábor, Szakal Vilmos, Szpisák László, Székely Gábor
Tököly Bertalan, Tóth István
Ulman Pál, Ulman Gyula st., Ulman Gyula ml., Ulman Károly, Ulman János - Heny, Ulman Gyula ml., Ulman Sándor, Ulman Béla ml.
Varga Béla, Veverica Pál 

 

    
Súťažný ročník 1975 - 1976

     V tejto sezóne mužstvo Krh. Dlhej Lúky hralo v IV. triede spolu s mužstvami: Kružná, Kameňany, Jovice, Drnava, Krh. Podhradie, Ardovo a Revúčka.
8. Krh. Dlhá Lúka              14           2             0             12           17:71     4
(v tom čase sa za víťazstvo udeľovali dva body)


Súťažný ročník 1982 - 1983

     V tejto sezóne účinkovali v III. triede spolu s Dobšinou, Betliarom, Magnezitovcami, Kružnou, Lipovníkom, Revúckou Lehotou, Pačou , Rudnou, Drnavou, Jovicami, Krh. Podhradín, Gemerskou Hôrkou a Hrhovom.
13. Krh. Dlhá Lúka           26           4             8             14           39:79     16
(V 8.kole: Pača - Krh. Dlhá Lúka 11:2, v 11.kole: Drnava - Krh. Dlhá Lúka 10:0)

 


Súťažný ročník 1985 - 1986

     V tejto sezóne hrali v III. A. triede spolu s Betliarom, Rakovnicou, Rejdovou, Kružnou, Hrhovom, Krh. Podhradím a Jablonovom.
3. Krh. Dlhá Lúka              14           7             1             6             36:30     15

 


Súťažný ročník 1991 - 1992

     V tomto ročníku hrávali najvyššiu okresnú súťaž II. triedu  spolu s Dedinkami, Slavošovcami, Dobšinou, Vyšnou Slanou, Dlhou Vsou, Honcami, Revúčkou, Rudnou, Kunovou Teplicou B, Nižnou Slanou, Rožňavou B, Muráňom, Vlachovom.
8. Krh. Dlhá Lúka              26           11           3             12           60:60     25

 

 

     Od sezóny 2004 - 2005 hrávajú I. triedu okresných futbalových majstrovstiev až podnes, keď v predchádzajúcej sezóne postúpili z tretieho miesta.

 

<<<poz.: text je prekladaný z maďarského jazyka>>>

IFRV / Karol Csobádi