Turnaj "Memoriál futbalových osobností mesta Dobšiná“ započal v roku 2008

07.07.2012 00:49

 

     V skratke si pripomeňme novodobí turnaj v Dobšinej, ktorý začal písať svoju kroniku v roku 2008 nultým ročníkom.

 

Nultý ročník

V Dobšinej triumfovala Vyšná Slaná

Nový futbalový turnaj začal písať v sobotu v Dobšinej svoju históriu. K favoritom okrem domáceho mužstva patrila hlavne Vyšná Slaná. Hráči Družstevníka to napokon aj potvrdili. Okrem turnajového víťazstva získali aj ocenenie pre najlepšieho strelca či hráča turnaja.

DOBŠINÁ. "Sobotňajší Memoriál futbalových osobností mesta Dobšiná bol takým skúšobným, nultým ročníkom. Chceli sme trocha presondovať záujem o futbal v Dobšinej. Pripravili sme ho aj preto, že iné kluby nás často pozývajú na turnaje a my sa im nevieme revanšovať," začal tajomník FK Dobšiná Ľubomír Molčan. Jednou z alternatív bola aj účasť štvrtoligového Kežmarku. K nemu mala prísť Rožňava. "Kežmarčania chceli k sebe nejakého silnejšieho súpera. Keď však bolo jasné, že neprídu, prestalo sa uvažovať aj o Rožňave," vysvetli Ľ. Molčan. V hľadáčiku mali aj Hranovnicu. "Odriekli nám, pretože začínajú skôr súťaž a tiež majú aj mnoho zranených hráčov," uviedol Ľ. Molčan.

Štvorica za okresu

Na turnaji sa tak zišli štyri mužstvá z okolia Dobšinej. V prvom zápase sa stretli domáca Dobšiná a Nižná Slaná. Domáci sa ujali vedenia gólom Mačejovského. Potom sa hra vyrovnala, nakoniec však potvrdili svoju prevahu ďalšími dvoma gólmi.

V druhom zápase sa zdalo, že hneď od začiatku to bude jednoznačná záležitosť Vyšnej Slanej. Favorit sa v prvým minútach dostal do vedenia gólom Kračúna. V nasledujúcich minútach sa im už darilo menej. Ťažko si zvykali na nové rozostavenie hráčov, ktoré skúšal tréner T. Krištof. Mužstvo však podržal brankár Lindák. Po prestávke sa Ruppovi predsa len podarilo situáciu zdramatizovať vyrovnávajúcim gólom. Zápas sa tak aj skončil a nasledovali penalty. V nich sa vyznamenal brankár Lindák a Vyšnoslančania tak vyhrali 4:3

V súboji o tretie miesto videli diváci vyrovnaný súboj, na konci ktorého boli šťastnejší Vlachovčania. Iný priebeh však malo finále. Lavička Vyšnej Slanej už zrejme toľko neexperimentovala a posilou bola aj príchod skúseného M. Vida.

Zaskočili súpera

Vyšnoslančania nenechali nič na náhodu a pomerne rýchlo si vybudovali trojgólový náskok. Darilo sa predovšetkým Zábrelovi. Ani za stavu 0:3 sa domáci nevzdali a M. Strelka P. Fabián ml. ešte do polčasu znížili. V tých chvíľach sa objavilo na ihrisku niekoľko tvrdších faulov, situácia sa však upokojila.

Hoci sa zdalo, že domáci sa zlepšenou hrou dotiahli na súpera, opak bol pravdou. Vyšnoslančania zostali pri chuti a výsledok prikrášlili ešte dvoma gólmi. Po víťazstve na domácom turnaji tak získali už druhý pohár.

Názov turnaja Memoriál futbalových osobností mesta Dobšiná je trocha dlhší, no má to svoj význam. "Dobšiná svojho času niečo vo futbale znamenala a hralo tu mnoho kvalitných hráčov. Týmto spôsobom sme im chceli vzdať úctu a zároveň aj spropagovať futbal," uzavrel tajomník FK Dobšiná Ľubomír Molčan.

FAKTY

Dobšiná - Nižná Slaná 3:0, G: Mačejovský, M. Strelka, Valentko, Vlachovo - Vyšná Slaná 1:1, G: Rupp - O. Kračún (na pk 3:4)

o tretie miesto: Vlachovo - Nižná Slaná 1:0, G: T. Fecko

finále: Dobšiná - Vyšná Slaná 2:5, G: M. Strelka, P. Fabián - Zábrel 2, Kračún, Liptai, R. Rogos

poradie: 1. Vyšná Slaná, 2. Dobšiná, 3. Vlachovo, 4. Nižná Slaná

starí páni Dobšiná - starí páni Poprad 1:1 (na pk 4:3)

utorok 29. 7. 2008 | PETER PODOLINSKÝ/Gemerský denník Korzár

© 2008 Petit Press.

Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ.

Spravodajská licencia vyhradená.

 

1. ročník

Miloš Gallo na turnaji v Dobšinej aj na netradičnom poste

Dobšiná zdolala štvrtoligistov

Turnajového Memoriálu futbalových osobností Mesta Dobšiná sa zúčastnili štvrtoligisti z Kežmarku a Štítnika K.T., ktorí zápolili s domácim FC Dobšiná, účastníkom I. triedy. Hralo sa systémom každý s každým. V prvom stretnutí si Dobšiná nad Štítnikom K.T. vytvorila do polčasu už prekvapujúco trojgólové vedenie. Štítničanom sa po prestávke podarilo skóre vyrovnať a dosiahnuť penaltový rozstrel. Na penalty však boli úspešnejší domáci, ktorí trikrát skórovali oproti dvom gólom Štítnika, keď Varga tretiu penaltu nepremenil. V stretnutí štvrtoligistov po nerozhodnom polčase, keď obaja gólmani raz inkasovali, najprv viedol Štítnik, ale futbalistom Kežmarku sa podarilo skóre vyrovnať a neskôr dosiahli aj rozhodujúci gól.

O víťazovi turnaja sa rozhodovalo v treťom zápase medzi Dobšinou a Kežmarkom. Dvojgólové polčasové vedenie si vytvorila Dobšiná a po prestávke ešte dvakrát skórovala. Štvrtoligista z Kežmarku dokázal stav už iba korigovať dvoma gólmi.

Obliekol dres gólmana

Na turnaji v Dobšinej, ako i počas celej letnej prípravy stál v bráne Štítnika K.T. gólman Lukáš Majtányi, keďže Rodák dáva prednosť individuálnej príprave. V stretnutí proti Kežmarku pri druhom vyrovnávajúcom góle nedostatočne pokryl loptu, ktorú iba vyrazil pred nabiehajúceho útočníka. Po inkasovanom góle už kapitánovi Štítnika K.T. Milošovi Gallovi povolili nervy, za jeho slabší výkon ho vyhnal z brány a zaujal jeho post. Vzápätí však inkasoval po rohovom kope a následnej hlavičke tretí gól, ktorý rozhodol o víťazstve Kežmarku.

Fakty 1. ročník:

  • Dobšiná - Štítnik K.T. 3:3 (3:0), na pk 3:2, G: Grančák, Záhoranský, Gotthardt - Varga, Gallo, Bábeľa, penaltový rozstrel: Grančák, Rupp, Lukáč - Gallo, Z. Greško, Kežmarok - Štítnik K.T. 3:2 (1:1), Góly za Štítnik: Gallo (z 11 m), M. Kakalejčík, Dobšiná - Kežmarok 4:2 (2:0), Góly za Dobšinú: Grančák 2, Mačejovský, M. Strelka. Poradie: 1. Dobšiná, 2. Kežmarok, 3. Štítnik K.T. Dobšiná: Plačko - Lukáč, M. Strelka, Jul. Strelka, Valentko, Záhoranský, Surovský, Grančák, Rupp, Barnák, Gothard, Mačejovský, Piaterík, Fabián, Poliak. Štítnik K. T.: Majtányi - T. Leng, Konček, Bábeľa, Tamás, Gallo, J. Fatľa, Rochl, Sivók, Pavlík, Szepeši - Peprík, Varga, Z. Greško, D. Kakalejčík, M. Kakalejčík, A. Urban.

streda 29. 7. 2009 | Karol Csobádi /Gemerský denník Korzár
 

2. ročník

Turnajový pohár ostal doma

Z priebehu 2. ročníka sa nám podarilo získať iba niekoľko faktov. Na turnaji sa zúčastnila Dobšiná, Gemerská Hôrka a Nižná Slaná.

Výsledky: Dobšiná - Nižná Slaná 8:1, Gem. Hôrka - Nižná Slaná 7:1

Finále: Dobšiná - Gem. Hôrka 3:2

Poradie: 1. Dobšiná, 2. Gem. Hôrka, 3. Nižná Slaná

Július Strelka /Dobšiná

 

3. ročník

V Dobšinej zvíťazila Gemerská Poloma

Sobotné popoludnie patrilo v Dobšinej tretiemu ročníku Memoriálu futbalových osobností mesta.

DOBŠINÁ. Otestovať svoju výkonnosť si tu pred štartom novej sezóny prišli mužstvá domáceho MFK Dobšiná, Gemerskej Polomy a Vyšnej Slanej. Prvý zápas medzi Dobšinčanmi a Vyšnou Slanou priniesol pekný futbal s množstvom šancí a gólov. Domáci mali územnú prevahu, častejšie si vytvárali príležitosti, ale hostia ich vyškolili z efektivity. Z mála šancí nastrieľali štyri góly, ani to im však na víťazstvo nestačilo. Dramatický zápas sa skončil nerozhodne 4:4. Nasledovali pokutové kopy, na ktoré zvíťazili domáci 2:1. Vyšnú Slanú potom preverila Gemerská Poloma a počínala si úspešne. Súpera nepustila do výraznejšieho tlaku a vyhrala 3:0. V poslednom dueli sa stretla Dobšiná s Gemerskou Polomou. Hostia sa v úvode ujali vedenia 1:0, ktoré vydržalo až do druhého polčasu. Po prestávke domáci zvýšili aktivitu a vyrovnali na 1:1. Kvalitný zápas pokračoval nebezpečnými útokmi na oboch stranách. Viac sa však darilo Gemerskej Polome, čo víťazným gólom v závere dokumentoval Peter Lipták.
„Turnaj sa nám vydaril, padlo viacero pekných gólov a vyhralo najlepšie mužstvo, ktorým dnes bola Gemerská Poloma. Výkony Vyšnej Slanej boli tiež výborné, najmä proti nám hrali pozorne v obrane a využívali šance. My sme chceli hlavne zapracovať do kádra nových hráčov,“ zhodnotil dobre pripravené podujatie domáci tréner Július Strelka. „Som rád, že sa nám darilo a porazili sme silných súperov, hráčom ďakujem za dobrý výkon, organizátorom za pekný turnaj,“ dodal asistent trénera Družstevníka Gemerská Poloma Július Benedik. Vyšná Slaná síce ani raz nevyhrala, ale ukázala, že s ňom do novej sezóny treba počítať. „Podali sme dobrý výkon hlavne proti Dobšinej, obojstranne to bol pekný zápas. Naša príprava na sezónu spočíva hlavne v takýchto turnajoch,“ vyjadril sa tréner Vyšnej Slanej Tibor Krištof.

utorok 26. 7. 2011 | Jaroslav Maliňák/Gemerský denník Korzár

© 2011 Petit Press.

Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ.

Spravodajská licencia vyhradená.