Kovstav Cup má desať rokov /III. časť/

03.07.2012 21:22

 

7. ročník

 

Na Kovstav Cupe dominoval 1. FC Podrákoš

     V sobotu usporiadal FK Kovstav Rožňava už siedmy ročník turnaja Kovstav Cup v malom futbale, ktorý je už tradične spestrením krátkej letnej prípravy. Prvenstvo si vybojoval 1. FC Podrákoš pred Krh. Podhradím a Beforou.

NADABULA. Za ideálneho futbalového počasia nastúpili do bojov o turnajové body domáci Kovstav, ktorý sa v novej sezóne neprihlásil do okresnej futbalovej súťaže a ďalších päť kolektívov - Bagwana, Snaha, Krh. Podhradie, 1.FC Podrákoš a stálica turnaja Befora.

 

Piate víťazstvo bez boja

     Po štrnásťzápasovom maratóne sa zrodil víťaz 1. FC Podrákoš, ktorý nestratil ani bod a zároveň disponoval najlepšou obranou ako i útokom. V poslednom stretnutí súper z Bagwany už na zápas nenastúpil, a tak Podrákoš zvíťazil po kontumačnom výsledku. Bývalí piatoligisti z Krh. Podhradia vedení Štefanom Kúnom tesne podľahli víťazovi turnaja, v ďalších troch stretnutiach zdolali Kovstav, Bagwanu i Beforu a v poslednom zápase hrali so Snahou nerozhodne. Nasledovali síce pokutové kopy, ktoré vyzneli v prospech Podhradčanov, ale tie by zavážili až v prípade rovnosti bodov v konečnej tabuľke. Befora, ktorej už dvakrát v predošlých turnajoch ušiel bronz, začala s favoritmi turnaja a podľahla Podrákošu i Krh. Podhradiu. V ostatných stretnutiach už poľahky zdolali ďalších súperov. Bagwana najprv podľahla Krh. Podhradiu, následne po tuhom boji zdolala Snahu, dominovala proti Kovstavu a prehrala s Beforou, keď inkasovala poltucet gólov. Na zápas s lídrom už nenastúpila, lebo niektorí hráči dali prednosť relaxu na kúpalisku. Kovstav dokázal zdolať v prvom zápase Snahu, ale v ostatných stretnutiach už recept na súperov nenašiel. Posledná Snaha neobhájila tretie miesto z ostatného ročníka a získala jediný bod po remíze s Krh. Podhradím.

 

Menšia, ale kvalitná účasť

     Poháre a diplomy víťazným mužstvám odovzdal Karol Piater, riaditeľ turnaja, ktorý na margo siedmeho ročníka uviedol: "Tento rok sa z dôvodu menšej účasti mužstiev nehralo v dvoch skupinách ako v predošlých ročníkoch, ale zvolili sme systém každý s každým. Mužstvá tak konfrontovali svoje sily so všetkými účastníkmi. Teší ale fakt, že turnaj na atraktívnosti nestratil, bol kvalitne obsadený, keď si v jednotlivých kolektívoch zahrali poprední hráči okresných i regionálnych súťaží."

 

 

Turnajové postrehy

     Befora ako stály účastník turnaja nevynechal ani jeden ročník a päťkrát stál na stupni víťazov. V treťom a šiestom ročníku podľahol až v boji o tretie miesto.

     Podhradčania tentoraz zotrvali až do konca a vybojovali si druhú priečku. Pred rokom sa naopak zdržali iba krátko, keď po dvoch výrazných prehrách a jednom víťazstve v základnej skupine šli domov naberať kondičku.

     V jednotlivých mužstvách sa predstavili kvalitní a skúsení hráči. Jaro Piater podporil Snahu ako aj brankárska dvojka Štítnika K.T. Lukáš Majtányi a nastúpil taktiež Karol Chomjak, hráč Lipovníka. Deméň, Dostál, Klinko, Oto Kerekeš dopomohli Before k "bronzu" aj zásluhou gólmana Gallíka, rozhodcu z regionálnych trávnikov. Mázik, Búlik, Rencsok zasa obliekli dres "Kún teamu" a vybojovali tak pre Krh. Podhradie druhé miesto. Vo víťaznom mužstve sa predstavili skúsení I. Lörincz a V. Vávra.

Najvýraznejšie víťazstvo 9:1 si zaknihoval 1. FC Podrákoš, víťaz turnaja v stretnutí proti Snahe.

 

Fakty

Výsledky: Snaha - Kovstav 1:3, Bagwana - Krh. Podhradie 1:6, Befora - 1. FC Podrákoš 1:2, Kovstav - 1. FC Podrákoš 2:8, Krh. Podhradie - Befora 5:2, Snaha - Bagwana 6:7, Bagwana - Kovstav 8:2, Befora - Snaha 9:2, 1. FC Podrákoš - Krh. Podhradie 2:1, Kovstav - Krh. Podhradie 1:5, Snaha - 1. FC Podrákoš 1:9, Bagwana - Befora 0:6, Befora - Kovstav 4:1, 1. FC Podrákoš - Bagwana 3:0 kont., Krh. Podhradie - Snaha 4:4


Tabuľka

1. 1. FC Podrákoš   5    5    0    0    24:5      15

2. Krh. Podhradie    5    3    1    1    21:10    10

3. Befora                   5    3    0    2    22:10    9

4. Bagwana              5    2    0    3    16:23    6

5. Kovstav                 5    1    0    4    9:26     3

6. Snaha                   5    0    1    4    14:32    1

Za víťazné mužstvo nastúpili: Rol. Zagiba - L. Lörincz (Rakovnica), I. Lörinc (SP MFK Rožňava), Forgáč (Gem. Poloma), Adam (Pača), Vávra (Betliar), Rom. Zagiba (Lipovník), Jakab (Vlachovo), Barczi (Lipovník), Világyi

utorok 14. 7. 2009 | Karol Csobádi

 

8. ročník
 

Nováčikovia bodovali na Kovstav Cupe

     Počas uplynulého víkendu usporiadal FK Kovstav Rožňava už ôsmy ročník turnaja v malom futbale Kovstav Cup. Prvenstvo na turnaji si vybojoval nováčik Corpora Fox pred Podrákošom a ďalším nováčikom FC Markuškou.

NADABULA. Predvíkendový lejak síce zanechal stopy na hracej ploche, ale v sobotu sa počasie umúdrilo, a tak mohlo sedem mužstiev zasiahnuť do bojov o turnajové body. V prvej skupine sa predstavili domáci Kovstav pod novým názvom Faraón, Podrákoš, víťaz ostatného ročníka a dvaja nováčikovia FC Markuška a Gemerská Poloma B, ktorá bude zároveň aj nováčikom v najnižšej okresnej futbalovej súťaži. V druhej skupine sa predstavili po prvý raz celky Praha - Stred a Corpora Fox. Stálicou turnaja je naďalej Befora, ktorá už päťkrát stála na stupňoch víťazov.

Podrákoš obhájil finálovú miestenku

     Z prvej skupiny si postup do finále vybojoval bez straty bodov Podrákoš, ktorý mal zároveň aj najlepšiu obranu i útok. Postupne zdolal Markušku, Faraón a deklasoval Gem. Polomu B. Druhým postupujúcim sa prekvapujúco stali futbalisti nováčika z Markušky. Gemerskej Polome B nadelili poltucet gólov a zdolali aj domáci celok. Z druhej skupiny postúpila Corpora Fox, ktorá zaťažila konto gólmana Prahy - Stred dvojciferným skóre, ale s Beforou uhrala iba nerozhodný výsledok. Befora zdolala Prahu - Stred rozdielom šiestich gólov, ale nakoniec mohla zasiahnuť do bojov iba o tretie miesto, keďže za Corporou zaostala pri rovnosti bodov o skóre.

Markuška príjemne prekvapila

     V boji o tretie miesto si Befora pohár horkosti vypila do dna. Do polčasu mala síce vedená skúseným M. Lengom viac z hry, neustále ostreľovala bránu Markušky, ale skórovať nedokázala. Súper, naopak, jedinú šancu využil na prekonanie gólmana Gallíka, inak rozhodcu z regionálnych trávnikov. Po prestávke sa Beforákom podarilo skóre vyrovnať, ale otočiť stav vo svoj prospech už nedokázali. Hráči Markušky šli najprv po druhýkrát do vedenia a neskôr z prečíslenia dosiahli aj tretí gól, ktorý im v konečnom súčte vyniesol v premiére tretie miesto.

 

 

Kvalitne zastúpené finále

     Vo finále nastúpili proti sebe Corpora Fox a vlaňajší víťaz Podrákoš. V oboch mužstvách boli zastúpení skúsení a kvalitní hráči. Corporu viedol Klinko (Gem. Hôrka), mlaď zastupovala trojica bratov Gereovcov, Kún (Krh. Podhradie), Hagovský, L. Varga (SP MFK Rožňava) a O. Kerekeš (Kružná), jeden z popredných kanonierov II. triedy. Káder Podrákoša tvorila bývalá trojica štvrtoligistov Tatrana Betliar Vávra (Lipovník), Jakab (Rudná) a Hajduk (Vlachovo). Okrem brankára Majtányiho (Štítnik K.T.) sa predstavil Zagiba (Lipovník), M. Árvay (Betliar) a K. Chomjak, nateraz najlepší rozhodca ObFZ Rožňava. Polčasové skóre 2:0 stanovili futbalisti Corpory Fox, ktorí najprv po prízemnej strele M. Gereho otvorili skóre a neskôr vedenie poistil Hagovský. Šance Chomjaka a Vávru na opačnej strane ostali nevyužité. Po prestávke sa Kerekeš niekoľkokrát ocitol zoči - voči Majtányimu, ale z príležitostí nedokázal vyťažiť tretí, rozhodujúci gól. Na opačnej strane Vávra po strele z otočky dosiahol kontaktný gól, ale to bolo zo strany futbalistov Podrákoša všetko. Neskôr Gere po krížnej strele vymietol pavučinu Majtányiho brány, štvrtý gól Corpory dosiahol po prihrávke Kúna Hagovský a na konečných 5:1 upravil Varga. Corpora Fox sa tak mohla zaslúžene radovať z turnajového víťazstva.
Kovstav Cup má už svoje pevné miesto v kalendári letnej prípravy. „Tento rok sa opäť hralo v dvoch skupinách a prihlásili sa aj nové mužstvá, čo svedčí o atraktívnosti turnaja. Teší aj fakt, že v jednotlivých celkoch sa podobne ako v predošlých ročníkoch predstavili poprední hráči nielen z okresných, ale aj nižších ligových súťaží,“ uviedol riaditeľ turnaja Karol Piater, ktorý odovzdal víťazným mužstvám poháre a diplomy.

28. 7. 2010 | Karol Csobádi

 

9. ročník

Obhájili prvenstvo

     Počas uplynulého víkendu usporiadal FK Kovstav Rožňava už deviaty ročník turnaja v malom futbale Kovstav Cup. Prvenstvo z minulého roka obhájila Corpora Agro pred Markuškou a nováčikom z Drnavy.

NADABULA. Prestávkovú letnú turnajovú sezónu už tradične otvára Kovstav Cup, na ktorom v prvý víkendový deň zasiahlo do bojov o turnajové body šesť mužstiev. V tomto ročníku nechýbal obhajca titulu Corpora Agro, FC Markuška, Kovstav, ktorý vlani vystupoval pod názvom Faraón, Rož. Bystré (vlani Praha - Stred), Gemerská Poloma B a nováčikom turnaja bola FK Drnava. Befora, ktorá v predošlých ročníkoch už šesťkrát stála na stupni víťazov, sa na podujatie tento rok neprihlásila.

Bez konkurenta

     Mužstvo Corpory Agro vedenej R. Klinkom bezkonkurenčne prešlo celým turnajom, keď nestratilo ani bod. Svoje kanonierske schopnosti potvrdil L. Varga a Klinko, ktorí spolu nastrieľali súperom viac ako dvadsať gólov a mali tak zároveň najproduktívnejší útok. Mužstvo bolo podobne ako pred rokom zložené prevažne z hráčov, ktorí majú už skúsenosti z regionálnych trávnikov. Okrem Klinka (Gem. Hôrka) káder tvorili L. Varga a O. Kerekeš (naposledy Kružná), trojica bratov Gereovcov, E. Hagovský, M. Mázik (Drnava), J. Rencsok (Brzotín). Do silne obsadenej zostavy sa tento rok nedostal Š. Kún z Krh. Podhradia. „Na Kúna sme tento rok akosi pozabudli. Škoda, že neprišiel Podrákoš, v ktorom sa vlani predstavili taktiež viacerí bývalí hráči z ligových súťaží. Cesta k obhajobe prvenstva bola preto o to ľahšia. Tak trochu ma prekvapili chlapci z Drnavy, ktorí hrajú dorasteneckú ligu. Mali by byť preto viac pohyblivejší, plný elánu a hlavne Kovstav, kde hrajú, aj oveľa starší hráči ako Adamec, Motyka mali jednoznačne zdolať vyšším skóre,“ uviedol po turnaji R. Klinko. V mužstve Drnavy sa predstavil okrem dorastencov aj R. Kovács, hrajúci za nováčika I. triedy, a gólman Kerekeš, dvojka Krh. Podhradia, ktorý má namierené do Rudnej.

Rozhodli vzájomné zápasy

     Okrem Kovstavu, ktorý v konečnom súčte skončil na štvrtom mieste, sa o umiestnenie na nižších medailových priečkach uchádzala Drnava spolu s Markuškou. Markuška mala pred posledným stretnutím  deväť bodov, ale prehrala s Gem. Polomou. Drnava síce po zdolaní Kovstavu, keď o víťazstve rozhodol Čelovský, bodové manko vyrovnala, ale o poradí rozhodol vzájomný zápas. V ňom podľahla Markuške ešte v úvodnom kole najtesnejším rozdielom, a tak skončila na treťom mieste. Podobná situácia bola aj na opačnom póle. Víťazstvom v poslednom kole nad Markuškou získala Gem. Poloma prvé tri body, a tak sa bodovo dotiahla na Rož. Bystré. Bystrania im však v vzájomnom súboji nasúkali poltucet gólov, čo im nakoniec stačilo na zisk piateho miesta.

 


O rok jubilejné

     Kovstav Cup má už svoje pevné miesto v kalendári letnej prípravy a deväť sezón „žije“ hlavne vďaka zanieteniu riaditeľa turnaja Karola Piatera. „Tento rok sa nehralo v dvoch skupinách, keďže sa dve mužstvá na poslednú chvíľu odhlásili, a to Podrákoš a Amatéri - M. Ruszó. Hoci sa začína dovolenkové obdobie, turnaja sa zúčastnili aj poprední hráči nielen z okresných, ale aj nižších ligových súťaží. To iba pridalo na atraktívnosti podujatia, ktoré o rok bude jubilejné, desiate,“ uviedol riaditeľ turnaja Karol Piater, ktorý odovzdal víťazným mužstvám poháre a diplomy.

 

FAKTY

Výsledky: Markuška - Drnava 1:0, Corpora - Kovstav 8:1, G. Poloma B - R. Bystré 0:6, Drnava - R. Bystré 5:2, Kovstav - G. Poloma B 4:3, Markuška - Corpora 2:6, Corpora - Drnava 5:2, G. Poloma B - Markuška 4:1, R. Bystré - Kovstav 2:4, Drnava - Kovstav 3:2, Markuška - R. Bystré 3:0, Corpora - G. Poloma B 5:2, G. Poloma B - Drnava 1:7, R. Bystré - Corpora 4:7, Kovstav - Markuška 1:4


Konečná tabuľka
1. Corpora                 5              5          0          0          31:11    15
2. Markuška              5              3          0          2          11:11    9
3. Drnava                  5              3          0          2          17:11    9
4. Kovstav                 5              2          0          3          12:20    6
5. R. Bystré               5              1          0          4          14:19    3
6. G. Poloma B         5              1          0          4          10:23    3

12. 7. 2011 | Karol Csobádi / Gemerský denník Korzár

 

 

Rekapitulácia, 1. ročník:  2003. Šugár Gemtex, Befora, GRM, 2. ročník: Šugár Gemtex, Stavbár, Befora, 3. ročník: Maraboro, Šugár- Gemtex, Kedo, 4. ročník: Lotsen, AM Plast, Befora, 5. ročník: J. P. Stav Lipovník, Befora, Norvegia, 6. ročník: LOR - Orabinec, FK Honce, Snaha, 7.ročník: Podrákoš, Krh. Podhradie, Befora, 8. Ročník: Corpora Fox, Podrákoš, FC Markuška, 9. Ročník: Corpora, 2. Markuška, 3. Drnava

 

 

10. ročník

...je predo dvermi

 

03.07.2012 / Karol Csobádi