Kovstav Cup ma desať rokov /II.časť/

24.06.2012 10:00

 

4. ročník

Kovstav Cup vyvrcholil penaltovým rozstrelom

     Nadabula/Gemerská Poloma - Počas uplynulého víkendu letnú prípravu spestrili ďalšie futbalové turnaje. V sobotu usporiadal ŠK Kovstav Rožňava už štvrtý ročník Kovstav Cupu v malom futbale a súčasne sa v Gemerskej Polome bojovalo o Pohár starostu obce.

     Najväčší turnaj, čo do počtu zúčastnených mužstiev sa už tradične koná v Nadabule. Prevážnu väčšinu mužstiev už tradične tvoria účastníci MFL. Na prvých dvoch ročníkoch zvíťazil Šugár Gemtex a vlani si prvenstvo vybojovalo mužstvo Marabora. "Víťaz úvodných ročníkov sa tento rok turnaja nezúčastnil. V mužstve Marabora je zase väčšina hráčov štvrtoligovej Rožňavy a tí dali prednosť turnaju v Gemerskej Polome. Desiatku tak doplnilo mužstvo Keda. Objavili sa aj nové kolektívy ako Kovstav, Nižná Slaná, Tatra Kyjev a Kružná," konštatoval predseda organizačného výboru Karol Piater. Mužstvá boli rozdelené do dvoch skupín a víťazi sa stretli vo finále, ktoré mal dramatický záver. V bojoch o "medaile" rozhodli o konečnom poradí penalty.

Skupina A Zloženie: Kedo, AM Plast, Kovstav, Čučma, Nižná Slaná, Výsledky: Čučma - Nižná Slaná 2:2, Kedo - Kovstav 1:3, N. Slaná - AM Plast 0:7, Kovstav - N. Slaná 7:0, Čučma - AM Plast 0:7, N. Slaná - Kedo 0:5, Kovstav - Čučma 2:0, AM Plast - Kedo 5:1, Čučma - Kedo 3:5, Kovstav - AM Plast 1:1

1. AM Plast   4          3          1          0          20:2    10

2. Kovstav     4          3          1          0          13:2    10

3. Kedo          4          2          0          2          12:11  4

4. N. Slaná    4          0          1          3          2:21    1

5. Čučma      4          0          1          3          5:16    1

Skupina B Zloženie: Befora, Lotsen, Dynamo, Tatra Kyjev, Kružná, Výsledky: Befora - Dynamo 6:3, Lotsen - Kružná 5:3, Tatra Kyjev - Befora 0:7, Kružná - Dynamo 3:1, Tatra Kyjev - Lotsen 1:2, Befora - Kružná 6:4, Dynamo - Tatra Kyjev 2:1, Lotsen - Befora 4:1, Dynamo - Lotsen 3:1, Kružná - Tatra Kyjev 5:3

1. Befora       4          3          0          1          20:11  9

2. Lotsen       4          3          0          1          12:10  9

3. Dynamo    4          2          0          2          11:1    6

4. Kružná      4          2          0          2          15:15  6

5. T. Kyjev     4          0          0          4          5:16    0

o 3. miesto Kovstav - Befora 1:1 na pok. kopy 3:4

     V súboji o pomyslený bronz sa stretli Kovstav a Befora. Beforáci sa snažili čosi vylobovať u organizátorov turnaja, nakoľko v skupine skončili s lepším skóre a nárokovali si na finále. Tí však boli neoblomní a určili postupové poradie v B skupine na základe vzájomného stretnutia v ktorom Lotsen zvíťazil nad Beforou 4:1. Po nerozhodnom výsledku Befora nakoniec uspela na penalty a skončila na tretej priečke.

Finále: AM Plast - Lotsen 3:3 na pok. kopy 3:4

     Boj o víťaza turnaja bol záležitosťou dvoch mužstiev MFL v ktorom šťastnejší Lotsen zvíťazil taktiež až v penaltovom rozstrele. AM Plast si postup do finále vybojoval na základe lepšieho skóre, nakoľko vzájomné stretnutie s Kovstavom skončilo nerozhodne 1:1. Zostava víťazného mužstva Lotsen: Šofranko - Bulík, Potočný, Drengubjak, Mázik, Lapoš, Solej, Kún, Mišura.

 

TURNAJOVÉ POSTREHY

Penalty boli slabinou ligových posíl

     Jednotlivé mužstvá na Kovstav Cupe boli doplnené o hráčov z regionálnych súťaží. Najpočetnejšie zastúpenie mali hráči piatoligového Krh. Podhradia, ktorí hrali až v štyroch kolektívoch a tak sa prítomnému trénerovi Ladislavovi Deméňovi ťažko kaučovalo. I keď piatoligisti odviedli dobrý výkon pravdepodobne nepočítali s penaltovým rozstrelom. Za víťazné mužstvo nepremenil pokutový kop Mišura a za Kovstav Deméň a Piater. Niet sa čomu diviť, veď v Krh. Podhradí je špecialistom na jedenástky exekútor gólman Maroš Almáši. V mužstve AM Plast obdobne neuspeli ďalší ligisti ako "Mišo" Vávra a bývalý hráč štvrtoligového Betliara Milan Hajduk.

Futbal nemá logiku

     V mužstve Kovstavu sa stretli dve generácie. Najmladším účastníkom turnaja bol brankár Dávid Motyka (16) a najstaršími Viktor Baláž a Pavol Bukovič (53). "Futbal nemá logiku. Ani jedno stretnutie sme neprehrali a i napriek tomu sme skončili na štvrtom mieste. Je to kruté," uviedol po turnaji hráč Kovstavu Milan Benco.

utorok 18. 7. 2006

 

5. ročník

V oboch finálových stretnutiach rozhodovali penalty

     Futbalové ihrisko v Nadabule bolo v sobotu dejiskom V. ročníka turnaja v malom futbale Kovstav Cup. Organizátorom ŠK Kovstav Rožňava sa podarilo zabezpečiť účasť deviatich mužstiev, ktoré súperili v dvoch skupinách. Prvenstvo si vybojoval J. P. Stav Lipovník pred starousadlíkom turnaja Beforou a tretou Norvegiou.

Postup Juhu zabezpečil gólman Šofranko

     Skupinu bez straty bodov vyhrala Befora a stala sa prvým finalistom. Na druhom a treťom mieste bolo skóre i body navlas rovnaké a keďže i vzájomný zápas skončil remízou 3:3, o postupujúcom z druhej priečky rozhodoval penaltový rozstrel. Po troch sériách z bieleho bodu bolo skóre 3:3. Vo štvrtej sérii zasiahol strelec Juhu tyč a na opačnej strane lopta skončila nad bránou. V poslednom rozstrele Juh uspel a ujal sa vedenia. Swat mohol opäť vyrovnať, ale tentoraz sa blysol gólman Šofranko, ktorý v súťažnom ročníku oblieka dres domáceho Kovstavu a strelu exekútora penalty zneškodnil, čím zabezpečil mužstvu Juh účasť v boji o tretiu priečku. (Juh - Swat 4:3 na pk)

Kružná sa predstavila pod novým názvom

     V skupine si postup do finále jednoznačne vybojoval J. P. Stav Lipovník a o tretiu priečku si zahrala Norvegia, ktorej káder tvorili prakticky hráči Kružnej. "Nový názov vznikol na popud nášho bývalého futbalistu Erika Liptáka, ktorý je už tri roky pracovne v Nórsku a teraz zavítal na návštevu domov. Samozrejme, neodpustil si účasť na turnaji a za mužstvo uhradil aj celé štartovné," povedal Jaroslav Strelka, ktorý tentoraz obliekal dres Norvegie.

O 3. miesto: Juh - Norvegia 5:5 (1:3) na pk 2:4, G: L. Kováč 4, M. Fecko 2, R. Szilágyi - E. Lipták 3, A. Szendi 3, R. Bukovič , Mezei, Strelka, R: Luca. V stretnutí o tretie miesto sa stretli Juh a Norvegia, ktoré si do polčasu vytvorili dvojgólové vedenie. Po prestávke však poľavila, čo využil Juh a duel skončil nerozhodne 5:5. Norvegia bola úspešnejšia v penaltovom rozstrele a vybojovala si konečné tretie miesto.

Finále: Befora - J. P. Stav Lipovník 1:1 (0:0) na pk 3:4, G: Leng 2, Gonos, Tóth - Grecmacher 2, Vilímek, Barczi, Kardoš. J. P. Stav začal aktívnejšie, ale gólman Befori Gallík zlikvidoval niekoľko nebezpečných striel. Jeho spoluhráči sa snažili súperovu bránu ohroziť z ojedinelých brejkov, ale do polčasu si obaja brankári udržali čisté konto. Po prestávke posunul J. P. Stav do vedenia Grecmacher po centri Vilímeka. Neskôr mohol vedenie poistiť Vilímek, ale loptu smerujúcu do odkrytej časti brány Grecmacher v snahe dokopnúť odvrátil do poľa. Before sa po krížnej prihrávke Tótha podarilo vyrovnať Lengom a po nerozhodnom stretnutí sa o víťazovi podobne ako v prvom zápase o tretiu priečku rozhodovalo zo značky pokutového kopu. J. P. Stav nakoniec zvíťazil 4:3, keď v piatej sérii neuspel z penalty iba gólman Zachar a na opačnej strane Antal a Gallík netrafili bránu. Káder Befory tvorili: P. Gallík (rozhodca VsFZ) - R. Farkaš (rozhodca VsFZ), M. Leng (hráč Rož. Bystrého), J. Gonos (Rudná), P. Rákay (Rakovnica), R. Zagiba (Pača), P. Antal, T. Tóth, J. P. Stav bol zložený prevažne z hráčov Lipovníka: Zachar (Drnava) - M. Dubovan, T. Grecmacher, M. Podracký, J. Barczi, M. Szabó, F. Vilímek, T. Kardoš (všetci Lipovník), T. Sekerka (Kovstav)

     Poháre a diplomy najúspešnejším mužstvám odovzdali riaditeľ turnaja Karol Piater a Štefan Bukovič, člen organizačného výboru. Putovný pohár naďalej ostáva vo vitríne organizátorov, keďže si ho môže na rok prisvojiť iba mužstvo, ktoré trikrát za sebou na turnaji zvíťazí.

Skupina A

Účastníci: Befora, Grujo Team, Juh, Swat, Výsledky: Juh - Swat 3:3, Befora - Grujo Team 4:1, Juh - Befora 1:2, Befora - Swat 1:0, Grujo Team - Juh 1:4, Swat - Grujo Team 5:2

Tabuľka

1. Befora       3          3          0          0          7:2      9

2. Juh            3          1          1          1          8:6      4

3. Swat          3          1          1          1          8:6      4

4. Grujo Team          3          0          0          3          4:13    0

Skupina B

Účastníci: Norvegia, Rudná, Nets, Tatra Kyjev, J. P. Stav Lipovník, Výsledky: Rudná - J. P. Stav Lipovník 3:5, Nets - Kyjev 1:8, J. P. Stav Lipovník - Nets 8:1, Norvegia - Rudná 4:4, Nets - Norvegia 0:8, Kyjev - J. P. Stav - 4:5, Norvegia - Kyjev 7:4, Rudná - Nets 4:4, Kyjev - Rudná 0:5, J. P. Stav - Norvegia 5:1

Tabuľka

1. J. P. Stav Lipovník          4          4          0          2          3:9      12

2. Norvegia                           4          2          1          1          20:13  7

3. Rudná                              4          1          2          1          16:13  5

4. Tatra Kyjev                       4          1          0          3          16:18  3

5. Nets                                   4          0          1          3          6:28    1

Rekapitulácia poradia v predchádzajúcich ročníkoch: 1. ročník: Šugár Gemtex, Befora, GRM, 2. ročník: Šugár Gemtex, Stavbár, Befora, 3. ročník: Maraboro, Šugár Gemtex, Kedo, 4. ročník: Lotsen, AM Plast, Befora, 5. ročník: J. P. Stav Lipovník, Befora, Norvegia

Zranenie Petra Rákaya neodradilo

     Na turnaji Kovstav Cup 2007 si hráč Befory Peter Rákay, ktorý v súboji o loptu zle dopadol na zem, zranil koleno. To ho však od nedeľňajšieho turnaja v Rožňavskom Bystrom neodradilo a so sebazaprením nastúpil za materský klub Rakovnica. V stretnutí proti domácemu celku si však zahral iba dvadsať minút, keď došlo k ďalšiemu zraneniu. Tentoraz však už kolenné väzy nevydržali a museli ho odviezť na ošetrenie do nemocnice. Jeho liečba by mala potrvať asi mesiac, ale ako sám tvrdí, do majstrákov v novom ročníku by mal byť fit.

utorok 17. 7. 2007

 

6. ročník

LOR team zvíťazil hneď v premiére

     Ihrisko v Nadabule bolo v sobotu dejiskom VI. ročníka turnaja v malom futbale Kovstav Cup. Organizátorom ŠK Kovstav Rožňava sa podarilo zabezpečiť účasť deviatich mužstiev, ktoré súperili v dvoch skupinách. Prvenstvo si vybojoval nováčik turnaja LOR Orabinec team pred Honcami a treťou Snahou.

     Kovstav Cup už tradične začína letnú prestávku pred nastávajúcim futbalovým ročníkom 2008/2009. Tak, ako po iné roky, aj tentoraz boli zúčastnené kolektívy rozdelená do dvoch skupín. Víťazi sa stretli vo finále a mužstvá, ktoré skončili na druhých miestach, bojovali o tretiu priečku.

Nováčik prvým finalistom

     Účastníkmi skupiny A boli: Befora, ktorá je už starousadlíkom tohto podujatia, SWAT, Krh. Podhradie a nováčik LOR team. Výsledky A skupiny: Befora - Krh. Podhradie 4:0, SWAT - LOR 0:5, Krh. Podhradie - LOR 1:4, Befora - SWAT 11:2, Swat - Krh. Podhradie 0:5, Lor - Befora 3:2. Prvú finálovú miestenku si vybojoval LOR team bez straty bodu a Before sa tak nádeje na obhajobu striebra z uplynulej sezóny rozplynuli.

Tabuľka A skupiny

1. LOR team 3          3          0          0          12:3    9

2. Befora       3          2          0          1          17:15  6

3. Krh. Podhradie    3          1          0          26:8    3

4. SWAT        3          0          0          3          2:21    0

Honce posunulo do finále skóre

     Skupinu B tvorilo päť účastníkov: Lipovník, Kovstav, nováčik Bagwana, Snaha a Honce. Výsledky B - skupiny: Kovstav - Snaha 1:6, Bagwana - Honce 2:6, Honce - Kovstav 8:3, Lipovník - Bagwana 1:2, Kovstav - Lipovník 1:4, Snaha - Honce 1:1, Lipovník - Snaha 2:8, Bagwana - Kovstav 9:2, Snaha - Bagwana 7:4, Honce - Lipovník 10:2. Druhú finálovú miestenku si vybojovali Honce vďaka lepšiemu skóre po nerozhodnom výsledku so Snahou. Strelecky sa útočníkom darilo najviac, keď v základnej časti z ofenzívy vyťažili 25 gólov.

Tabuľka B skupiny

1.Honce        4          3          1          0          25:8    10

2.Snaha        4          3          1          0          22:8    10

3.Bagwana   4          2          0          2          17:16  6

4.Lipovník     4          1          0          3          9:21    3

5.Kovstav      4          0          0          4          7:27    0

 

Dramatický záver

     V súboji o tretie miesto sa stretla Befora so Snahou. Hráči Snahy, ktorí odohrali v skupine o stretnutie viac, boli pri chuti a po hetriku štvrtoligistu Štítnika K.T. Jána Čižmára a gólu Zdenka Greška viedli už 4:0. Do polčasu dokázal korigovať nepriaznivý stav pre Beforu dvoma gólmi obávaný kanonier Tatrana Betliar "Mišo" Vávra. Po prestávke futbalisti Befory stretnutie zdramatizovali, keď najprv Sabol znížil na kontaktný gól a neskôr Vávra dovŕšil hetrik vyrovnávajúcim gólom. Tri minúty pred záverom padlo rozhodnutie, keď víťazný gól Snahy zaznamenal po peknej kombinačnej akcii autor druhého gólu Z. Greško.

o 3. miesto: Befora - Snaha 4:5 (2:4), G: Čižmár 3, Z. Greško 2 - Vávra 3, Sabol, R: Gyenes, Befora: Gallík - Zagiba, Vávra, Klinko, Sabol, Manko, Tóth. Snaha: Majtányi - R. Greško, Z. Greško, L. Varga, Čižmár, M. Varga, K. Chomjak

 

Skúsený LOR team víťazom

     Vo finále nastúpili proti sebe víťazi skupín - mužstvá LOR team a FK Honce. Do vedenia dostal LOR team, ktorý bol zložený prevažne z hráčov s ligovými skúsenosťami, už v úvode stretnutia Ľ. Orabinec. O chvíľu však vyrovnal skóre strelou z otočky Jar. Strelka ml. Hra bola vyrovnaná a obe mužstvá si vypracovali príležitosti na skórovanie. Za LOR team mal blízko ku gólu Zdechovan a na opačnej strane Krága po tvrdej strele mieril vedľa. Po druhýkrát dostal do vedenia LOR team B. Milko, keď po krížnej strele nedal Konczovi v bráne Honiec šancu. Po prestávke Szöllös rýchlym gólom poistil vedenie a LOR team si v ďalšej časti vydoloval množstvo rohových kopov, po ktorých už ale gól nepadol. Honce sa snažili o zvrat, ale nedokázali nájsť vhodnú protizbraň na umnú defenzívnu činnosť súpera.

Finále: LOR team - Honce 3:1 (2:1), G: Orabinec, Milko, Szöllös - J. Strelka ml., R: J. Chomjak, LOR team: Dorkin - J. Zdechovan, Milko, Orabinec, Szöllös, Kakalejčík, Cillovič, Honce: Koncz - Jar. Gallo, Mil. Gallo, Molnár, Krága, J. Strelka st., J. Strelka ml.

Záujem pretrváva

     Poháre a diplomy víťazným mužstvám odovzdal riaditeľ turnaja Karol Piater, ktorý na margo šiesteho ročníka uviedol: "Som rád, že turnaj nestratil na atraktívnosti a opäť sa ho zúčastnil veľký počet mužstiev. Mali sme možnosť vidieť kvalitné bojovné zápasy a v jednotlivých kolektívoch sa predstavili vyspelí a skúsení hráči z okresu i regionálnych súťaží. Turnaj je už tradične súčasťou krátkej letnej prípravy a prispieva k jeho spestreniu."

* * *

Turnajové postrehy

> Mužstvo Krh. Podhradia sa zdržalo iba krátko. Po dvoch výrazných prehrách a jednom víťazstve v základnej skupine zbalili svoju výstroj a odišli naberať kondičku. Až do konca to vydržal iba najlepší strelec piatoligového mužstva spod hradu Krásna Hôrka Jaroslav Piater.

> Hrajúcim lodivodom Honiec bol tentoraz Jaro Strelka st., ale na finále proti LOR teamu sa dostavil aj reprezentačný tréner mužstva Viliam Gallo, ktorého zverenci obsadili napokon druhé miesto.

> Najvýraznejšie víťazstvo si na turnaji zaknihovala Befora, ktorá zaťažila konto gólmana SWAT-u takmer tuctom gólov.

> Celodenný maratón stretnutí rozhodovali Jaro Chomjak a Július Gyenes, ktorý tentoraz nemusel nikoho napomínať červenou kartou ako v majstrovských zápasoch.

streda 9. 7. 2008

© 2008 Petit Press.

Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ.

Spravodajská licencia vyhradená.

 

KAROL CSOBÁDI